Zonnewende

Ook in Japan is de mooie zomer weer voorbij. In de supermarkt zijn de perziken en watermeloenen vervangen door nashi – een soort kruising tussen appel en peer – en de bomen beginnen langzaamaan te verkleuren. Gelukkig voor mij is qua weer de herfst tot nu toe net als de zomer, maar dan beter! Overdag is het warm maar droog en ‘s avonds wordt het aangenaam koel. Ik kijk uit naar dit seizoen, want ik heb het in Japan nooit eerder meegemaakt. Bovendien kan ik me nu eindelijk gaan concentreren op het onderzoek waarvoor ik in de eerste plaats hiernaartoe gekomen ben.

Allemaal prima, maar ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik niet een beetje weemoedig ben over het voorbijgaan van de afgelopen tijd… Hieronder: zomer 2013 in Japan, een foto-overzicht (met dank aan Matthijs die zijn foto’s heeft bijgedragen). Daarna nog een zestal tips die ik heb opgedaan als toerist in ‘eigen’ land.

Spectaculair vuurwerk!

IMG_3090 IMG_3080 IMG_3047

Allerlei matsuri (religieuze festivals) – bij deze moest de bezoeker door ijskoud water waden.

IMG_2830 IMG_2837

Zwemmen in het Biwameer.

Japan Zomer 2013 - 217Japan Zomer 2013 - 224_BEW

Tempels…

Japan Zomer 2013 - 138 Japan Zomer 2013 - 699SAMSUNG

Shinto-schrijnen…

SAMSUNGJapan Zomer 2013 - 514 Japan Zomer 2013 - 532

Chillen met reuzenkrabben in het Aquarium van Osaka…

Japan Zomer 2013 - 317_BEW
Karaoke:

Japan Zomer 2013 - 373_BEW

Zien hoe Japanse whiskey gemaakt wordt.

Japan Zomer 2013 - 437SAMSUNG

Hertjes voeren in Nara…

Japan Zomer 2013 - 697Japan Zomer 2013 - 692_BEW

Mooie natuur…

Japan Zomer 2013 - 747_BEWSAMSUNG

Lekker eten..

Japan Zomer 2013 - 387Japan Zomer 2013 - 676Japan Zomer 2013 - 850_BEW

Een ontmoeting met de existentialistische bierautomaat van Hiroshima…

Japan Zomer 2013 - 568_BEW
Verdwalen in Tokyo…

2013-09-11 17.23.30 SAMSUNG SAMSUNG

Voor de aspirant Japan-toerist, een paar woorden van wijsheid:

1) De zomer in Japan – en Kyoto in het bijzonder – is heet. Matthijs en ik hadden vijf weken en konden daardoor onze tijd nemen om alles te bezoeken, maar als je korter gaat dan is het simpelweg fysiek niet te doen om op een dag veel te zien.

2) Als je graag veel tempels en schrijnen wilt zien, ga dan niet in september. Hoewel het weer vanaf september aanzienlijk prettiger is geworden, blijkt dit ook de periode te zijn dat de meeste restauraties worden uitgevoerd (waarschijnlijk om klaar te zijn voor de volgende golf toeristen die eind oktober/november komt).

3) Als het kan, probeer dan te zorgen dat je je eerste dagen in Kyoto doorbrengt, in plaats van Tokyo of Osaka. Je gaat hoogstwaarschijnlijk een flinke culture shock krijgen en dan is het niet fijn om ook nog eens geconfronteerd te worden met de drukte van een enorme stad. Kyoto is een goede stad voor de Japan-beginner: helder gestructureerd, maar twee metrolijnen (noord-zuid en oost-west) en vriendelijke mensen die weinig haast hebben. Als je een beetje gewend bent, kun je een dagje naar Osaka gaan en dan ben je voldoende ingewijd om de chaos van Tokyo aan te kunnen.

4) Zorg dat je de grootste toeristenattracties van Tokyo in een paar dagen achter de rug hebt, zodat je tijd hebt om (nog) bijzonderder plekken te vinden. Zo gingen wij naar een een hipsterbuurtje dat buiten de radar is gebleven van de meeste toeristen , een badhuis dat geheel in de stijl van 17e eeuws Japan was nagebouwd en een bizarre arcadehal waar we konden racen met pods die over de kop gingen.

5) Ga naar een sento (badhuis) of onsen (thermaalbad)! Met name als dat betekent dat je in je eentje moet (publieke baden zijn in Japan altijd gescheiden), zoals bij ons het geval was. Mensen beginnen vanzelf een praatje met je maken (of ze nou Engels spreken of niet) en dat is een supergrappige ervaring.

6) Maak een wandeling vlak nadat een tropische storm over je omgeving heen is geraasd. Vreemde tinten geel en paars hangen dan in de lucht… (Het shirt dat ik op de foto aanheb is eigenlijk helderblauw!)Japan Zomer 2013 - 657_BEW

Advertisements
Standard

5 thoughts on “Zonnewende

    • Bedankt Jos!
      En ja, Japan is zeker een whiskeyland! De smaak is wel heel anders dan Schotse whiskey – zachter, zoeter. Probeer maar eens een Yamazaki of Hakushu!

  1. Pingback: Henro – dag 1 en 2 | Alleen in Kyoto

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s